#بحران_علم_مدرن
قسمتی از بیانیه پایانی و خلاصه ای از مباحث مطرح شده در کنفرانس بین المللی "Modern Scienece in Crisis;A Third World Response" است که در نوامبر 1986 در مالزی برگزار شده است. این کنفرانس علاوه بر متخصصان مالزیایی، میهمان 140 متخصص و دانشمند از سراسر جهان بوده است:
تاملی پیرامون علم و تکنولوژی مدرن_قسمت دوم
بحران علم مدرن، خود را در جهان سوم نیز به خوبی نشان می دهد. علم و تکنولوژی مدرن باعث شده است جوامع جهان سوم جایگاه خود را از دست بدهند؛ فرهنگ سنتی تخریب گردند و زیست بوم ملت های جهان سوم دچار خسارت همه جانبه گردد.
علاوه بر این، شیوه ی چند بعدی و ترکیبی دانش در جهان سوم، به واسطه علم و تکنولوژی مدرن، با تفکر خطی، بی روح و غیر انسانی عقلانیت مدرن، جایگزین شده است. تکنولوژی و علم غربی، جوامع جهان سوم را به نام عقلانیت علمی، به نحوی سازمان یافته چپاول کرده است.
این دستاورد محصول انقلاب سبز و استفاده ی وسیع از داروهای مدرن و به هدر دادن منابع کمیاب و با ارزش برای تحقیق در حیطه های تزیینی و غیر ضروری بوده است. هیچ ملاک و معیاری نمی تواند بازگو کننده صدمات و تلفات ایجاد شده از سوی این تجارب مهندسی اجتماعی که از سوی متخصصان و مشاوران غربی برای جوامع جهان سوم به ارمغان آمده است، باشد.
در بسیاری از کشورهای در حال توسعه، علم و تکنولوژی عاریتی غربی، هنوز ریشه ندوانده است. نه علم، و نه عالمان مدرن، رابطه ای زنده و فعال با مشکلات، نیاز های اساسی و منابع محلی جوامع برقرار نکرده اند. علم مدرن و عالمان مدرن در جوامع در حال توسعه، اغلب بی رابطه، اسراف گرا، عقیم و غیر مولد، تقلید گرا و دارای نشانه های کالا های دست دوم و درجه دوم می باشند.
علاوه بر این، نظام علم و تکنولوژی مدرن در جهان سوم به قیمت از میان رفتن فرهنگ هایی رشد کرده است که پیش از سلطه فرهنگ اروپایی در آن مناطق، خوش درخشیده بودند. پیش از سلطه قدرت های استعماری اروپایی، تمدن های جهان سوم، نظام های معرفتی و صنعتگری پیچیده و گسترده خود را داشتند.
علم اسلامی در آفریقای شمالی و آسیای غربی اصلی ترین پارادایم حل مساله بوده است. محصول علم اسلامی چه به لحاظ کیفیت و چه از نظر کمیت، از قرن هفتم تا قرن چهاردهم بی نظیر بود. دانشمندان مسلمان پایه جبر و مثلثات را ریختند؛ محیط زمین را محاسبه کردند؛ خصوصیات نور و حرکت را مورد بررسی قرار دادند؛ بدن انسان را مورد دقت نظر قرار دادند و جریان خون را در بدن انسان کشف کردند و در همه ی این زمینه ها، نتایج اعجاب انگیزی از لحاظ دقت به دست آوردند.
دانشمندان مسلمان همه این فعالیت ها را در چارچوب فکری و تحقیقاتی متافیزیکی که ارزش ها و واقعیت ها را متحد می دانست، انجام دادند. دانشمندان مسلمان به استبداد روش ها تن در ندادند بلکه روش هایی متناسب با طبیعیت تحقیق و در چارچوب یک نظام اخلاقی کاملا تعریف شده ایجاد کردند.
ترجمه سید مجتبی عزیزی
لینک عضویت در کانال پیچ تاریخی
https://telegram.me/joinchat/BSbh0zvawpyjs5zDM3LsgA
https://telegram.me/pichtarikhi
- ۹۵/۰۳/۱۹