#بحران_علم_مدرن
قسمتی از بیانیه پایانی و خلاصه ای از مباحث مطرح شده در کنفرانس بین المللی "Modern Scienece in Crisis;A Third World Response" است که در نوامبر 1986 در مالزی برگزار شده است. این کنفرانس علاوه بر متخصصان مالزیایی، میهمان 140 متخصص و دانشمند از سراسر جهان بوده است:
منابع طبیعی حهان سوم پیش از آنکه به تسخیر استعمارگران درآید، از سوی تکنولوژی های مبتنی بر تخصص و دانش محلی، در سطح محدودی مورد بهره برداری قرار می گرفت. استعمار به همراه خود نیاز عظیمی به منابع طبیعی مستعمرات-جنگل ها، معادن و تولیدات کشاورزی- برای تامین انرژی لازم برای انقلاب صنعتی به همراه آورد. این اولین گام در جهت ایجاد بی ثباتی در تکنولوژی های کارآمد محلی بود که منابع زیربنایی و بازار مورد نیاز آنها را تحلیل برد.
این روند مستقیم انتقال منابع طبیعی، در دوران استعمار ممکن نبود؛ حال آنکه روند«توسعه» به عنوان هدف ملی کشورهای جهان سوم تعیین گردید و قرار شد این هدف به واسطه سرمایه گذاری های بین المللی تامین شود، منابع طبیعی جهان سوم، در ازای واردات مورد نیاز به توسعه، از این کشورها خارج گردید. به جای منابع طبیعی، تخصص، تکنولوژی، ابزار و نیز کالاهای تجملاتی مصرفی به کشورهای جهان سوم وارد شد.
در روند توسعه جهان سوم، صرفا بازار تکنولوژی های کهنه رونق گرفت و چنین تکنولوژی هایی به جهان سوم منتقل شد. همچنین روند توسعه باعث شد که کشورهای توسعه یافته صنعتی در شمال، به دور دست ترین منابع طبیعی کشورهای جنوب دست پیدا کنند. در سال های آخر دهه ی 1960، روند توسعه جهان با مطرح شدن تکنولوژی های انقلاب سبز به توسعه کشاورزی رسید.
در دهه های بعدی، این روند به صورت تسلط غیر دموکراتیک کشور های شمال بر استفاده از سرزمین های کشور های جهان سوم، بروز بیشتری یافت؛ چرا که تکنولوژی ها و سرمایه های بین المللی، به مدیریت سرزمین و آب و حتی جنگل داری در کشور های جهان سوم وارد شدند.
از سوی دیگر، رشد صنعتی در جنوب بر صنایع آلوده کننده محیط زیست متمرکز شد که تکنولوژی آن از شمال وارد می گردید، حال آنکه خودآگاهی زیست محیطی در جوامع شمال، از تداوم کارکرد چنین صنایع در کشورهای صنعتی جلوگیری می کرد. این صنایع شامل صنایع نساجی، رنگ، چرم و صنایع خطرناک شیمیایی و هسته ای بود.
ترجمه سید مجتبی عزیزی
لینک عضویت در کانال پیچ تاریخی
https://telegram.me/joinchat/BSbh0zvawpyjs5zDM3LsgA
https://telegram.me/pichtarikhi
- ۹۵/۰۴/۲۰