#مستند
#چهار_سوار_کار
#قسمت_دوم
«تجربه نشان داده تا جاییکه رنجها قابل تحمل باشند، بشر بیشتر تمایل دارد رنج بکشد، تا اینکه شرایط را با لغو قانونهای حکومتی که به آنها انس هم گرفته است، اصلاح کند.» این جمله که از اعلامیهی استقلال آمریکا نقل شده است، اولین جمله از مستندی ۱۰۰ دقیقهای به نام چهار سوارکار است که دارندهی بیش از بیست عنوان و جایزهی بیناللملی از سوئد، کانادا، انگلیس، بلژیک، نیوزیلند، ایتالیا، روسیه، شیلی، ایرلند، آفریقای جنوبی، آلمان و ایران است.
راس اشکرافت به همراه تعداد زیادی از اقتصاددانان و سیاستمداران که خود را توابین عرصهی اقتصاد مدرن مینامند، برآن شدهاند تا به واکاوی سیستم اقتصادی-سیاسی موجود بپردازند و آن را اصلاح و نوسازی کنند. سیستمهایی که به ادعای آنها در طول قرنها تغییر کرده و یا حتی به صورتی هدفمند به نفع طبقهای کوچک از نخبگان اقتصادی، تحریف شدهاند و سکوت در برابر آنها به نوعی تمکین کردن به آنهاست.
مکس کیسر Max Keiser که هم اکنون برنامهی گزارش کیسر را در شبکه راشا تودی و همچنین برنامهی بر روی تیغ را در شبکهی تلویزیونی پرس تیوی اجرا میکند، مدت هفت سال از عمر خود را به دلالی در وال استریت مشغول بوده است. او خود را به قصابی که اکنون گیاهخوار شده تشبیه میکند زیرا دیدن این مطلب که چهگونه گلدمن ساکس و جی پی مورگان در حال خلق پول هستند، حال او را برهم میزند.
«اگر من در خانهی خود دستگاه چاپ اسکناس داشته باشم آنها مرا جاعل خطاب میکنند ولی اگر بانکها و حسابداران شرکتی این کار را انجام دهند، این کار قانونی محسوب میشود.»
اما چرا از عمر یک چنین سیستمی، مدت زمان زیادی میگذرد و برای اصلاح آن کسی کوششی نکرده است؟ مستند چهار سوارکار علت را در جنگ سرد و جدال بین کاپیتالیسم و سوسیالیسم میداند.
اما وجود این بحرانها در اقتصاد از کجا نشأت میگیرد؟ آیا صرفاً به ضعف ساختار اقتصادی مربوط میشود؟
مستند قصد دارد دلیل این امر را فراتر ببرد و تا حدودی چهرهی ساختار اقتصادی را تطهیر کند. از آنجایی که روال مستند به گونهای است که در پی بازگشت به همان سیستم اقتصاد کلاسیک است، لذا کار تطهیر را از پدر مکتب کلاسیک یعنی آدام اسمیت Adam Smith شروع میکند و میگوید:
…آموزههای آدام اسمیت توسط دلالان اقتصادی تحریف شدهاند! مثلا لرد گریفیت Lord Griffith که از طرفداران ایندیویژوالیسم است معتقد است که پولدار شدن بانکها باعث پولدار شدن همهی مردم میشود و این عمل طبق فرآیندی صورت میگیرد که در علم اقتصاد به «نشت تدریجی» trickle down economics شناخته میشود.
اما ژوزف استیگلیتز Joseph Stiglitz انگشت اتهام را به سمت ساختار سیاسی نشانه میرود و ادعا میکند که این سیستم سیاسی غرب است که به طرز بدی فروپاشیده است. علت هم از نظر او این است که کمپینهای انتخاباتی بر اساس حمایت لابیها شکل میگیرند و به نظر او و خیلی از افراد دیگر، تنها راه چاره اصلاح ساختار سیاسی است.
✍دیدن این مستند رو به هیچ وجه از دست ندهید👇👇👇
لینک عضویت در کانال پیچ تاریخی
https://telegram.me/joinchat/BSbh0zvawpyjs5zDM3LsgA
https://telegram.me/pichtarikhi
- ۹۵/۰۴/۲۱